Бел мермер: знајте ги главните типови и нивните предности

 Бел мермер: знајте ги главните типови и нивните предности

William Nelson

Мермерот е синоним за префинетост и софистицираност. Асоцијацијата е автоматска, нема начин да се заобиколи. Во антиката, оние кои го користеле каменот за украсување се здобиле со статус на моќ и богатство. Мермерот исто така бил широко користен за вајање на скулптури, од кои најпознатиот, Давид на Микеланџело, бил целосно направен од мермер Карара. А, во Стариот Рим, истиот мермер се користел за изградба на Пантеон. Дознајте повеќе за белиот мермер и неговите главни видови:

И покрај целиот гламур што го опкружува каменот, неопходно е да се знае дека не е сè совршено кога станува збор за мермерот, особено белиот мермер, кој има посебни карактеристики кои може да го компромитира вашиот проект. Затоа, не се занесувајте по изгледот.

Следете го целиот пост за да ги дознаете карактеристиките на секој вид бел мермер (да, така е, бидејќи белата боја не е сеедно), предностите и недостатоци на мермер бела и цената се движи помеѓу различните видови на мермер. Но, да почнеме со разјаснување на разликата помеѓу мермер и гранит.

Знајте ги главните разлики помеѓу мермер и гранит

Дали можете да препознаете и разликувате мермер од гранит? И двете се широко користени и нивните карактеристики се многу слични. Затоа, внимавајте на деталите.

Главната и највидливата разлика помеѓу двата вида камен е изгледот. Гранитот има атекстура која наликува на точки, додека мермерот има поеднаква боја, означена со присуство на долги и дефинирани вени. Забележете ја хомогеноста на каменот за да го дефинирате како мермер или гранит.

Друга важна разлика меѓу нив е во однос на порозноста. Мермерот е попорозен од гранитот, па на крајот е повеќе склон кон дамки и абење со текот на времето. А, кога зборуваме за абење, гранитот е исто така поотпорен, што го прави идеален за употреба на места со поголем сообраќај и во надворешни области.

Цената исто така ја означува (и многу) разликата помеѓу мермер и гранит . Мермерот, особено ако се увезува, е многу поскап од гранитот.

Предности на белиот мермер

1. Помазен и подеднаков изглед

Една од големите предности на користењето на бел мермер во доработката на куќата е неговиот изглед, многу порамномерен и хомоген во споредба со гранитот. Белиот мермер има висока естетска вредност и се истакнува во декорацијата на средини.

2. Отпор

Ако барате силен и отпорен материјал, можете да се обложите на мермер. Формиран главно од минералите калцит и доломит, мермерот, освен што е отпорен, е и многу издржлив, останува убав долги години.

3. Може да се користи во различни проекти

Хомогениот изглед на белиот мермер овозможува да се користи воразлични архитектонски проекти, од најкласичните до најмодерните. Белиот мермер може да се користи на скали, ѕидни панели, врвови за лавабо и шалтери, на пример. Ако намерата е да се остави проектот чист, белиот мермер е идеален избор.

Недостатоци на белиот мермер

1. Лесно се дамки

Порозноста на белиот мермер го прави многу подложен на дамки и, можеби, тоа е големиот недостаток на материјалот. Поради ова, белиот мермер не е многу погоден за кујни.

Но, ако не се откажете од материјалот, можете да го надминете овој проблем со тоа што секогаш ќе имате крпа при рака за чистење на течности или други материи кои случајно падна на клупата. На тој начин спречувате мермерот да ја впие течноста и да заврши извалкан. Обидете се да користите средства за чистење погодни за мермер, или само влажна крпа со неутрален сапун, тоа исто така помага да се продолжи убавината на материјалот.

Друга можност е да се третира каменот за да се намали неговата порозност. Види добро, намали, тоа не значи дека ќе престане да апсорбира. Затоа, грижата е најдобрата стратегија за користење на бел мермер за завршување на влажните површини како што е кујната.

2. Цена

Друг недостаток на мермер во споредба со гранитот (и другите материјали за обложување) е неговата висока цена. Иако, со разновидноста на џамлиитенационалните бели достапни на пазарот, цените варираат и можно е да се најде каменот по поприфатливи цени. Но, во секој случај, добро е да се знае дека мермерот сè уште има висока цена во споредба со другите материјали. Но, како што вели поговорката „вкусот е подобар од парите во вашиот џеб“.

Опсег на цени за бел мермер

Проверете под табелата со просечна цена по квадратен метар на различните видови бел мермер. Запомнете дека вредностите варираат во зависност од регионот на земјата:

  • Piguês околу 1000,00 $ m²
  • Carrara помеѓу 600,00 $ и 900,00 $ m²
  • Парана околу $300,00 m²
  • Calacatta околу $2800,00 m²
  • Тасос околу $1400,00 m²

Проверете ги сега главните видови бел мермер и нивната употреба во станбени проекти:

Calacatta White Marble

Calacatta е на листата на најскапи мермери. Белиот камен, од италијанско потекло, е високо ценет во внатрешните проекти. Во надворешните области може лесно да се оштети, бидејќи изложувањето на сонце, дожд и загадување може да ја променат бојата и текстурата на каменот со текот на времето. Calacatta се разликува од другите бели џамлии поради неговата бела позадина и впечатливите вени во сива и златна боја. Идеален е за подови, ѕидни облоги, скали и работни површини.

Слика 1 – Подови со бел мермер Калакатаи ѕидови од бањи.

Слика 2 – бел кујнски мермер Калаката.

Слика 3 – Калаката мермер на масата во бањата.

Слика 4 – Наметлива кујна: Калаката мермер дури и на таванот.

Слика 5 – Кујнска клупа и пулт изработени во бел мермер од калакта.

Слика 6 – Кога класичното и модерното ќе се спојат во истиот проект.

Слика 7 – Кујнска обвивка во бел мермер Calacatta.

Слика 8 – Овој ТВ ѕид покриен со бел мермер Calacatta е чист луксуз.

Исто така види: Полица за перење: како да изберете, предности, совети и инспиративни фотографии

Слика 9 – Белиот мермер Calacatta му дава уникатен и многу софистициран изглед на парот спална соба.

Слика 10 – Под, скали и балкон изработени од бел мермер Calacatta.

Бел мермер од Карара

Италијанскиот бел мермер од Карара е еден од најпознатите. Овој мермер има многу карактеристични темно сиви вени кои го разликуваат од другите. Карара е многу порозен камен, затоа е посоодветен за внатрешна употреба.

Слика 11 – Луксузна бања обложена со мермер Карара.

Слика 12 – Тетратка и леген направен од бел мермер Карара.

Слика 13 – Мермер Карара за разлика од црниот мермер на работната плоча.

Слика 14 – Мермербелата боја ја прави околината чиста и мазна.

Слика 15 – Софистицирана бања има корист од величественоста на мермерот Карара.

Слика 16 – Белиот мермер од Карара е присутен низ бањата.

Слика 17 – Белиот мермер е одлична опција за модерни и минималистички проекти.

Слика 18 – Канцеларијата е уште полуксузна со бел мермерен под.

Слика 19 – На ѕидот на мијалникот е присутен мермер Карара.

Слика 20 – Добро означената сива вена е главната карактеристика на бел мермер Карара.

Бел мермер од Парана

Многу бразилски, мермерот Парана има бела позадина со беж и кафени вени, многу поразлична од повеќето бели џамлии. Бидејќи е камен од национално потекло, мермерот од Парана е добра опција за оние со тесен буџет.

Слика 21 – Впечатливите вени во беж тонови го разликуваат мермерот од Парана од другите.

Слика 22 – Луксуз! Мермер од Парана низ бањата.

Слика 23 – Бел мермерен бројач ја подобрува кујната.

Слика 24 – Елеганцијата го дефинира ова скалило направено од бел мермер Парана.

Слика 25 – Природните вени на белиот мермер создаваат дизајниуникатен.

Слика 26 – кафеавиот тон на вените се совпаѓа со дрвото во остатокот од бањата.

Слика 27 – Допир на гламур со белата плоча од мермер Парана.

Слика 28 – Соба во трезен стил со бел мермерен панел за ТВ.

Слика 29 – Кујна обложена со бел мермер.

Слика 30 – Мермерот од Парана има силно и впечатливо присуство во декорацијата. Мермерот Pigues, со грчко потекло, има и сиви вени на површината. Неговата разлика од Карара е во оддалечувањето на вените. Грчката верзија е попространа и помалку обележана од италијанската.

Слика 31 – Чиста бања со бел мермер Piguês.

Слика 32 – Директното осветлување на скалите уште повеќе го подобрува благородниот мермер Piguês.

Слика 33 – Тетракот од бел мермер ја остави оваа кујна со помалку очигледна декорација.

Слика 34 – Мермерот Piguês е еден од најуниформираните.

Слика 35 – Тетратка со двоен мијалник целосно изработен од бел мермер Piguês.

Слика 36 – Елегантна бања од бел мермер зајакната со зеленилото на мини градината.

Слика 37 – Кујнска маса изработена од бел мермер Pigês.

Исто така види: Забава со пижами: 60 идеи како да го размрдате декорот

Слика 38 – Duo црна ибел мермер.

Слика 39 – Контраст помеѓу рустикалното дрво и софистицираноста на мермерот.

Слика 40 – Металните славини во златен тон ја подобруваат белината на мермерот Piguês.

Белиот мермер сивец

Белиот мермер Сивец е еден од ретките видови мермер погоден за надворешни површини. Овој камен, од грчко потекло, е поотпорен и помалку порозен. Затоа има поголема издржливост и отпорност. Типот Sivec има вени и мали сиви точки на неговата површина.

Слика 41 – Цела бела бања покриена со мермер Sivec.

Слика 42 – Две нијанси на мермер во иста бања.

Слика 43 – Сивец мермер може да се користи и во дизајнот на скалите.

Слика 44 – За чиста и мазна бања, користете бел мермер.

Слика 45 – Sivec мермер во кујната.

Слика 46 – целосно бело.

Слика 47 – Ѕидови покриени со бел мермер пополнете ја атмосферата на стил и софистицираност.

Слика 48 – Шестоаголен под од бел мермер сивец.

Слика 49 – Допир на луксуз во околината не повредува никого.

Слика 50 – Композиција од бел мермер со црн мермер на дневната соба ѕид .

Бел мермерТасос

За оние кои бараат бел мермер со многу униформен изглед, може да се обложите на грчкиот Тасос. Овој тип се карактеризира со тоа што има малку вени и мало мешање на боите во неговиот состав, практично целосно бело. Но, бидејќи сè во животот има своја цена, подгответе го вашиот џеб. Моделот Тасос е меѓу најскапите бели џамлии на пазарот, со просечна цена од околу 1400,00 долари за метар квадратен.

Слика 51 – бел мермер Тасос на масата во бањата.

Слика 52 – Мермерот Тасос е еден од најуниформираните бели модели што постојат. мермер.

Слика 54 – Детали кои ја прават разликата: во оваа соба, на масата е бел мермер.

Слика 55 – За чист проект, обложувајте се на мермер од Тасос.

Слика 56 – Рустикален и луксуз во истата средина.

Слика 57 – Чисто бело.

Слика 58 – За разбивање на белината, зелени влошки.

Слика 59 – Комбинацијата на бело и црно ја прави бањата модерна и полна со стил.

Слика 60 – Со ретро детали, оваа бања се обложи на мермерната плоча за да се истакне.

William Nelson

Џереми Круз е искусен дизајнер на ентериер и креативен ум зад широко популарниот блог, Блог за декорација и совети. Со своето остро око за естетика и внимание на деталите, Џереми стана авторитет во светот на дизајнот на ентериер. Роден и израснат во мал град, Џереми уште од мали нозе развил страст за трансформирање простори и создавање убави средини. Тој ја продолжи својата страст со завршување на диплома за внатрешен дизајн на престижен универзитет.Блогот на Џереми, Блог за декорација и совети, служи како платформа за тој да ја покаже својата експертиза и да го сподели своето знаење со огромна публика. Неговите написи се комбинација од проникливи совети, водичи чекор-по-чекор и инспиративни фотографии, кои имаат за цел да им помогнат на читателите да ги создадат своите простори од соништата. Од мали измени во дизајнот до целосно преуредување на собите, Џереми дава лесни за следење совети кои одговараат на различни буџети и естетика.Уникатниот пристап на Џереми кон дизајнот лежи во неговата способност беспрекорно да комбинира различни стилови, создавајќи хармонични и персонализирани простори. Неговата љубов кон патувањето и истражувањето го навела да црпи инспирација од различни култури, инкорпорирајќи елементи на глобален дизајн во неговите проекти. Користејќи го своето големо знаење за палети на бои, материјали и текстури, Џереми трансформираше безброј својства во прекрасни простори за живеење.Не само што стави Џереминеговото срце и душа во неговите дизајнерски проекти, но тој исто така ја цени одржливоста и еко-пријателските практики. Тој се залага за одговорна потрошувачка и промовира употреба на еколошки материјали и техники во неговите објави на блогот. Неговата посветеност на планетата и нејзината благосостојба служи како водечки принцип во неговата дизајнерска филозофија.Покрај водењето на својот блог, Џереми има работено и на бројни проекти за дизајн на станбени и комерцијални објекти, заработувајќи признанија за неговата креативност и професионалност. Тој, исто така, беше вклучен во водечките списанија за дизајн на ентериер и соработуваше со истакнати брендови во индустријата.Со својата шармантна личност и посветеност да го направи светот поубаво место, Џереми Круз продолжува да инспирира и трансформира простори, совет за дизајн во исто време. Следете го неговиот блог, Блог за декорација и совети, за дневна доза на инспирација и стручни совети за сите работи за внатрешен дизајн.