Колку чини граѓански брак? дознајте овде и видете други важни совети

 Колку чини граѓански брак? дознајте овде и видете други важни совети

William Nelson

Дали граѓански се венчате и немате поим колку ќе чини, па дури и какви документи се потребни? Опуштете се! Ви кажуваме сè во овој пост. Дојдете проверете!

Колку чини да се венчаат во граѓански и други важни работи што невестата и младоженецот треба да ги знаат

Граѓанскиот брак е важен од правен и правен аспект на гледиште, на крајот на краиштата тоа е она што ја потврдува унијата пред правдата.

Тоа е, нема начин да се избегне. И токму поради таа причина, многупати граѓанскиот брак завршува како прва и единствена опција за невестата и младоженецот, особено кога намерата е да имаат економична и интимна свадба.

Она што можеби не го знаете е дека вредноста на граѓанскиот брак може многу да варира во зависност од видот на прославата, имотниот режим и локацијата (трошоците се менуваат според секоја држава).

Граѓански брак и имотен режим

Граѓански брак Една од првите работи што парот треба да ги реши е имотниот режим. Без донесена оваа одлука, нема смисла да се оди кај нотар. Поради оваа причина, видете подолу какви видови режими на имот се прифатени со бразилскиот закон.

Режим на делумен имот во заедницата

Режимот на делумна сопственост на заедницата е најчестиот што постои. Во овој случај, двојката се согласува да ја дели добрата што ја стекнала по бракот, додека добрата што претходно била стекната останува во индивидуална сопственост.

Делумното заедништво на добрата е исто така најмалку бирократско, абидејќи не бара диференцирана документација, како што е случајот со следните опции.

Вкупна заедница на стоки

Вкупната заедница на стоки или универзална, како што уште се нарекува, е онаа каде што сите средства на брачната двојка, стекнати пред или по бракот, сега им припаѓаат на двајцата.

За овој вид имотен режим, потребно е да се изврши нотарски акт со кој се потврдуваат сите имоти на секоја од невестата и младоженец дури и пред брак.да поднесе барање за граѓански брак.

Односно, ќе бара повеќе време, такси и располагање на парот.

Целосно раздвојување на имотот

Режимот на целосно раздвојување на добрата, како што сугерира името, е режим во кој добрата (пред и по бракот) остануваат во индивидуална сопственост, односно не се делат заедничко.

Овој тип на имотниот режим исто така бара актот да се приложи во писарницата.

Видови граѓански бракови

Во писарницата

Граѓанскиот брак во матичната служба е најпосакувана опција за оние кои сакаат да заштедат пари и да имаат интимна церемонија.

Во овој случај, двојката само треба да присуствува во матичната служба на закажаниот ден во придружба на документите и двајцата кумови. Мировниот судија и службеникот го склучуваат бракот.

Едноставно и брзо.

Религиозно со граѓанско дејство

Граѓански брак може да се склучи и заедно со верскиот брак. . Во овој случај, оној што ја изведува церемонијата ерелигиозен или церемонијалист поканет од парот.

За овој тип на венчавка, неопходно е да се оди во матичната служба со барање издадено од црквата, верскиот или церемонијалист во кој се известува за желбата на парот да склучи верски брак со граѓанско дејство.

Потоа матичната служба издава потврда која мора да му се однесе на славеникот за да може да му издаде рок на верски брак со граѓанско дејство. По прославата, брачната двојка има рок од 90 дена да го однесе овој документ во матичната служба за да може да се издаде официјалниот извод за венчавка.

Дилигенција

Граѓанскиот брак во ажурност е еден во што судијата Паз оди на локацијата на церемонијата избрана од парот, која може или не е во врска со религиозната.

Овој тип на церемонија може да чини до два пати повеќе од обична граѓанска свадба.

Потребна документација за граѓански брак

Подолу проверете кои документи треба да ги собере парот за да го поднесе барањето за граѓански брак во канцеларијата на матичните книги .

Помеѓу самци

За граѓански брак меѓу самци потребни се малку документи. Запишете:

  • Оригинален и заверена копија од документот за идентификација на невестата и младоженецот (RG, CNH, Пасош, картичка за ентитет на класа, како што се CRM, OAB, меѓу другото).
  • CPF оригинал од двете.
  • Оригинален извод од матичната книга на родените на секој од невестата и младоженецот.

Разведени

За секој случајна еден или двајцата свршеници кои се разведени, покрај горенаведените документи (КПФ, извод од матична книга на родени и документ за лична идентификација), потребно е да се достави и претходниот извод од брак со прибелешка за развод и јавниот акт за развод.

Разведениот младоженец треба да докаже дали имало распределба на имотот од минатиот брак. Ако не, новата заедница мора да се одвива под режим на целосна поделба на имотот.

Помеѓу вдовиците

Во случај некој од невестата и младоженецот да бидат вдовци, неопходно е да се преземе извод од смрт во писарницата на поранешниот брачен другар, претходен извод од венчаница и попис на имот во случај умрениот да оставил наследство или деца.

Имајќи предвид дека е потребно да се обезбедат и другите документи, како на пр. CPF, извод од матичната книга на родените и документ за идентификација на двете.

Стабилна заедница

За парови кои веќе имаат заеднички живот и само сакаат да ја формализираат стабилната заедница, процесот е многу едноставен.

Исто така види: Свадба дома: креативни идеи и како да направите своја

Не се спроведува церемонија, парот треба само да потпише изјава за стабилна заедница во матичната служба.

Хомосексуалната заедница

Геј паровите гарантираат од 2013 година правото да се претвори стабилна заедница во брак, така што и двајцата сопружници ги уживаат истите права и должности како хетеросексуална двојка.

Сите матични служби во земјата можат (и треба) да склучуваат граѓански бракови помеѓулица од ист пол.

Постапката во овој случај е иста како и претходната и парот мора да оди во матичната служба најблиску до нивното живеалиште со CPF, извод од матична книга на родените и документ за лична идентификација, покрај потврди за развод и смрт кога е применливо.

Колку чини граѓанскиот брак: такси и вредности

Ајде сега да одиме на прашањето што ве донесе овде во овој пост: „ колку чини граѓанската венчавка?“

Откако парот го анализираше типот на церемонијата што сака да ја изврши и видот на имотниот режим (два главни фактори кои ги одредуваат трошоците за венчавката во граѓански граѓански) веќе е можно да се одреди, во просек, колку ќе чини бракот.

Врз основа на државата Сао Паоло, граѓански брак спроведен во рамките на регистарот канцеларијата со режим на делумен имот во заедницата (најчестиот ) чини (во 2020 година) околу 417 долари, а оваа сума може малку да варира во зависност од регионот или канцеларијата на матичната служба.

Ако намерата е да се склучи граѓански брак во трудољубивост, односно, кога миротворецот патува до местото на церемонијата, вкупниот трошок може да достигне 1392 долари.

Да! Паровите од Сао Паоло се оние кои плаќаат најмногу за да се венчаат на граѓанска церемонија.

Најевтината држава за брак во Бразил е Рио Гранде до Сул. Младоженците од Рио Гранде до Сул плаќаат 66 долари за венчавката директно во матичната служба. Церемонијата на трудољубивост, сепак, е уште поевтина,цени почнувајќи од 35 долари.

Во другите бразилски држави, цените на граѓанските бракови варираат помеѓу 159 долари (Сеара) и 289 долари (Парана).

Граѓански брак бесплатно

Дали знаевте дека е можно да се венча бесплатно во граѓански? Така е! Бразилското законодавство им го гарантира ова право на сите парови кои потврдуваат ситуација на сиромаштија.

За да го направите тоа, неопходно е да отидете во канцеларијата на матичните книги и да пополните изјава во своја рака со која ќе информирате дека парот не имаат финансиски услови да ги плати таксите што ги бара матичната служба.

Потоа, матичната служба бара документот да биде потврден од градскиот CRAS (Референтен центар за социјална помош) врз основа на презентирање на документи како како работна дозвола и доказ за приход.

Граѓански брак во време на „Ковид-19“

Пандемијата „Ковид-19“ го промени дури и начинот на одржување на свадбите. Во денешно време е можно да се вршат граѓански церемонии преку видеоконференција.

Меѓутоа, оваа практика зависи од политиката што ја усвојува секоја матична служба. Церемонијата се одржува на далечина, со мирољубивост на едната и младоженецот на другата страна.

Не се потребни потписи или кумови. Самата снимка служи како сведок на венчавката.

Но, можно е роднините и блиските пријатели да ја следат церемонијата од далечина и во живо.

А што е со презимето?

Во денешно време тоа веќе не е задолжителножена го носи презимето на нејзиниот сопруг. Ова е опција која зависи само од невестата и младоженецот.

Можно е или да се продолжи со моминското презиме или да се усвои презимето на младоженецот или невестата, доколку барем едно семејно презиме се одржува.

Од свадба до дочек

Граѓанската свадба може или не може да биде придружена со дочек на роднини и пријатели.

Најчестата работа во денешно време е да се одржи мини свадба, нешто многу интимно, посветено само на роднините и пријателите кои се „блиски“ на парот.

Исто така види: Кујни со шпорет на дрва

Друга опција е да ги поканите родителите, кумовите и луѓето блиски на ручек или вечера на ресторан.

Она што навистина е важно е да го прославите овој посебен момент!

William Nelson

Џереми Круз е искусен дизајнер на ентериер и креативен ум зад широко популарниот блог, Блог за декорација и совети. Со своето остро око за естетика и внимание на деталите, Џереми стана авторитет во светот на дизајнот на ентериер. Роден и израснат во мал град, Џереми уште од мали нозе развил страст за трансформирање простори и создавање убави средини. Тој ја продолжи својата страст со завршување на диплома за внатрешен дизајн на престижен универзитет.Блогот на Џереми, Блог за декорација и совети, служи како платформа за тој да ја покаже својата експертиза и да го сподели своето знаење со огромна публика. Неговите написи се комбинација од проникливи совети, водичи чекор-по-чекор и инспиративни фотографии, кои имаат за цел да им помогнат на читателите да ги создадат своите простори од соништата. Од мали измени во дизајнот до целосно преуредување на собите, Џереми дава лесни за следење совети кои одговараат на различни буџети и естетика.Уникатниот пристап на Џереми кон дизајнот лежи во неговата способност беспрекорно да комбинира различни стилови, создавајќи хармонични и персонализирани простори. Неговата љубов кон патувањето и истражувањето го навела да црпи инспирација од различни култури, инкорпорирајќи елементи на глобален дизајн во неговите проекти. Користејќи го своето големо знаење за палети на бои, материјали и текстури, Џереми трансформираше безброј својства во прекрасни простори за живеење.Не само што стави Џереминеговото срце и душа во неговите дизајнерски проекти, но тој исто така ја цени одржливоста и еко-пријателските практики. Тој се залага за одговорна потрошувачка и промовира употреба на еколошки материјали и техники во неговите објави на блогот. Неговата посветеност на планетата и нејзината благосостојба служи како водечки принцип во неговата дизајнерска филозофија.Покрај водењето на својот блог, Џереми има работено и на бројни проекти за дизајн на станбени и комерцијални објекти, заработувајќи признанија за неговата креативност и професионалност. Тој, исто така, беше вклучен во водечките списанија за дизајн на ентериер и соработуваше со истакнати брендови во индустријата.Со својата шармантна личност и посветеност да го направи светот поубаво место, Џереми Круз продолжува да инспирира и трансформира простори, совет за дизајн во исто време. Следете го неговиот блог, Блог за декорација и совети, за дневна доза на инспирација и стручни совети за сите работи за внатрешен дизајн.