Модерни фасади: карактеристики, совети и фотографии за инспирација

 Модерни фасади: карактеристики, совети и фотографии за инспирација

William Nelson

Што е модерна фасада? Веројатно сте слушнале за нив, но она што можеби сè уште не сте го знаеле е што ги прави толку различни од другите фасади таму.

Сакате да дознаете? Затоа, продолжете да го следите постот што ви го кажуваме.

Модерна архитектура

Модерната фасада, очекувано, е дел од подеднакво модерен архитектонски проект. Со други зборови, легитимен пример за модерна архитектура.

Но, на крајот на краиштата, каков е овој модерен стил за кој сите зборуваат? Модерната архитектура се појави во Европа помеѓу крајот на 19 век и почетокот на 20 век во време на големи политички, економски и социјални трансформации.

А еден од големите влијателни на ова движење беше индустриската револуција . Благодарение на неа, почнаа да се користат нови материјали и градежни техники, носејќи го сето она што архитектите во тоа време најмногу го посакуваа: нови можности.

Ова беше и одлична можност да се раскинеме со идеите од минатото, особено со ригидноста и контролата на Црквата. Архитектите тогаш почнаа да имаат многу поголема слобода и зградите почнаа да им служат, на поефективен начин, на потребите на ова ново општество кое почна да се појавува.

Тогаш се појавија првите облакодери во историјата, како како што се мостовите, вијадуктите и урбаните куќи на индустриските работници.

Во овој момент,архитектурата требаше да биде објективна и функционална, но исто така беше важно да се понудат полесни, похуманизирани и флуидни конструкции.

Во ова сценарио се роди модерната архитектура.

Карактеристики на модерните фасади

За да се задоволат потребите и стандардите на тоа време, некои карактеристики на модерната архитектура станаа извонредни и, во денешно време, се практично симбол на овој стил на градба.

Вреди да се напомене дека повеќето од овие карактеристики можат да да се применуваат на различни други места, а не само на фасадите. Проверете го подолу:

Правите линии

Правите линии се една од најголемите карактеристики на модерните фасади. Тие се раскинуваат со претходните стилови, елаборирани и полни со детали, како што е барокот, на пример.

Со присуството на прави и добро обележани линии, проектот добива елеганција, станува пофункционален и достапен.

Влез на светлина

Една од главните грижи на модернистичките архитекти беше да гарантираат влез на природна светлина во резиденциите и, се разбира, тоа се рефлектира на фасадата на куќата.

Оваа потреба ги прави модерните фасади да имаат прозорци и широки распони, обично покриени со стакло.

Platiband

Можеби сте забележале дека фасадите на модерните куќи немаат привиден покрив. Оваа архитектонска карактеристика е важна за одржување на чистиот изглед на фасадата.

Но закаде оди тогаш покривот? Сè уште е таму, на истото место. Сепак, таа е скриена со ѕид кој се крева до главниот ѕид.

Неутрални бои

Модерната фасада скоро секогаш се карактеризира и со употреба на неутрална и трезна палета на бои.

Но, немојте да се залажувате да мислите дека ова одговара само на нијанси на бела, црна и сива боја. Други бои се исто така добредојдени, но во овој случај, помалку заситени и повеќе затворени. Како што е случајот со темно сините тонови, на пример.

Стакло

Стаклото е практично едногласност на фасадите на модерните домови. Се користи за затворање на празнините во прозорците и вратите.

Покрај тоа што обезбедува светлина во внатрешноста на резиденцијата, стаклото исто така додава елеганција на проектот и тој чист допир толку вообичаен во овој тип на архитектура.

Челикот

Челикот ја трансформираше архитектурата. Сосема нов материјал за стандардите на времето и кој деновиве се повеќе се користи естетски.

Обично користен во структурата на куќите, челикот може да остави очигледни греди и столбови или, дури, да стане истакнат елемент кога се користи како ѕидна обвивка. За ова, добра опција е кортен челик.

Бетон и цемент

Ништо не е помодерно од употребата на изложен бетон и цемент на фасадите.

Овој елемент го означува преминот од рурален живот во рурален живот.урбана и не би можела да не биде дел од модерната архитектура.

Но, неопходно е да се знае како да се балансира овој материјал со други елементи за да не се создаде ладна и визуелно неудобна фасада.

Камен

Многу често во рустикални фасади, камењата може да се користат и во модерни фасади. Меѓутоа, во овој случај, идеално е да се обложите на камења со мазна и униформа завршница.

Мермерот и гранитот се секогаш добри опции.

Дрвото

Дрвото е тоа е безвременски материјал и одлично оди со различни стилови, вклучувајќи го и модерниот.

Може да се користи за создавање контрасти на фасадата, на пример, за формирање на панели и бриси.

Микс од материјали

Поголемиот дел од времето, модерните фасади носат мешавина на материјали за да генерираат контраст и да создадат волумен и текстури.

Добар пример е комбинацијата од дрво и изгорен цемент кои заедно додаваат удобност, модерност и софистицираност.

Комбинацијата на камен и стакло е исто така многу популарна.

Високи тавани

Друга карактеристика што е лицето на архитектурата високо или тавани со двојна висина.

Оваа издолжена висина помеѓу подот и покривот прави фасадата да добива грандиозност. Но, високите тавани се исто така добредојдени за да се создадат поголеми, несечени структури, како што се цели распони покриени со стакло.

Волуметрија

Современи фасадни дизајни речиситие секогаш вклучуваат области кои „скокаат“ од ѕидовите, формирајќи блокови полни со волумен на фасадата. И покрај чисто естетскиот ефект, волуметрија додава многу стил и личност на архитектонскиот проект.

Иновации, технологија и одржливост

Покрај сите овие добро познати карактеристики, модерните фасади, исто така, од ден на ден повторно се измислуваат врз основа на новите технолошки можности и според потребите на денешното општество.

Поради оваа причина, не е невообичаено да се видат проекти кои вклучуваат одржливи решенија овие денови.

Добар пример е употребата на вертикални градини на фасадите, кои освен што се многу убави, придонесуваат и за одржување на температурата внатре во куќата и помагаат за одржување на околната микросредина, станувајќи извор на засолниште и храна за мали птици и опрашувачки инсекти, како што се пчелите и пеперутките.

Сонцерите се исто така одржлива опција за фасадите на модерните куќи. Оваа структура, која може да биде и вертикална и хоризонтална, овозможува регулирање на светлината и вентилацијата според потребите на жителите.

Инвестицијата во одржливи и еколошки материјали е исто така дел од листата на карактеристики на новите фасади што ги гледаме наоколу. Внимавајте на новите производи лансирани на пазарот.

А сега да се инспирирате со 50 идеи за модерни фасади? Проверете го подолу:

Слика 1 –Модерна фасада на градска куќа. Волуметрија, неутрални бои и стакло се најважните овде.

Слика 2 – Фасада на модерна куќа со градина. Во овој проект, правите линии се многу очигледни.

Слика 3 – Дрвото и бетонот прават совршено дуо помеѓу модерноста и удобноста.

Слика 4 – Допир на рустичност со употреба на цигли. Забележете исто така дека кобогот внесува униформност на фасадата на куќата.

Слика 5 – Фасада на модерна и едноставна куќа со акцент на сликање во неутрални бои

Слика 6 – Фасада на модерна куќа со три различни текстури: дрво, стакло и сиви тули.

Слика 7 – Фасадата на модерна куќа е скоро секогаш ваква: нема привиден покрив

Слика 8 – Еве, акцентот се должи на асиметричниот дизајн на покривот.

Слика 9 – Природното осветлување е основно правило на модерната архитектура. За ова, имајте големи прозорци на фасадата.

Слика 10 – Модерна бела фасада за разлика од црната порта.

Слика 11 – Растенијата и дрвото ја прават модерната фасада поприемлива и подобредојдена.

Слика 12 – Платибенд и прозорците што се фаќаат окото: уште две карактеристики на модерните фасади.

Слика 13 – Градски куќи сомодерни фасади. Архитектонско решение за различни проекти.

Исто така види: Песни на Феста Јунина: 76 различни опции за избор, од класична до сертанајо

Слика 14 – Фасадата на модерна куќа понекогаш не го открива обележувањето на подовите.

Слика 15 – Иновациите и конструктивната технологија се секогаш добредојдени во модерната архитектура.

Слика 16 – Едноставноста е исто така дел од модерни фасади.

Слика 17 – Фасада на модерна и минималистичка куќа. Врвот овде е осветлувањето што го подобрува влезот на резиденцијата.

Слика 18 – Бегството од стандардот е уште една карактеристика на фасадите на модерните куќи.

Слика 19 – Фасада на модерна куќа со привиден покрив. Хармоничната мешавина на бои и материјали привлекува внимание.

Слика 20 – Мали црни тули на фасадата на модерната куќа. Градината ја комплетира сцената.

Слика 21 – Инспирација за фасадата на модерна и футуристичка куќа среде природа.

Слика 22 – Не ви треба многу за да имате модерна фасада. Тука беше доволна и белата боја покрај црните рамки.

Слика 23 – Широките прозорци исто така помагаат да се одбележи модерниот стил на фасадата.

Слика 24 – Изгорениот цемент е одличен тренд на моментот, вклучително и за модерни фасади.

Слика 25 – Метал одозгора, мали цигли идрво одоздола.

Слика 26 – Модерната фасада е исто така синоним за добредојде и удобност за жителите и посетителите.

Слика 27 – Не плашете се да експериментирате со нови материјали, волумени и текстури. Модерната фасада го дозволува тоа.

Слика 28 – Фасада на модерна куќа гледана од улица: елегантна и софистицирана.

Слика 29 – Овде, фасадата од тули го крие главниот ѕид на куќата.

Слика 30 – Фасада на модерна куќа целосно изградена во дрво, кој рече не?

Слика 31 – Комбинацијата помеѓу темно дрво и рустикални камења беше совршена на оваа модерна фасада

Исто така види: Како да обоите облека: проверете 8 рецепти што треба да ги следите и да ги отстраните дамките

Слика 32 – Црната секогаш изразува софистицираност и префинетост. Користете го на модерната фасада.

Слика 33 – Создадете детали и контрасти за да ја подобрите уште повеќе фасадата на модерната куќа.

Слика 34 – Волуменот на фасадата се зголемува во присуство на индиректно осветлување.

Слика 35 – Отвори а влезовите на светлината се јаката страна на оваа фасада.

Слика 36 – Необична архитектура наоколу!

Слика 37 – Фасада на модерна куќа во сиви нијанси со отвори за светлина и вентилација направени со самата тула.

Слика 38 – Што како обложување на модерна монохроматска фасадасина?

Слика 39 – Неутрални бои и дрво: композиција која секогаш функционира.

Слика 40 – Фасада на модерна куќа со високи тавани.

Слика 41 – Двор, градина и гаража се дел од фасадата на оваа модерна куќа.

Слика 42 – Наместо покрив, функционален покрив.

Слика 43 – Изгорениот цемент се истакнува во оваа друга модерна фасада.

Слика 44 – Куќи кои го предизвикуваат окото!

Слика 45 – Фасада на модерна куќа со стакло. Бидете внимателни со она што ќе се открие во внатрешноста на резиденцијата.

Слика 46 – Што мислите за камениот ѕид за модерната фасада?

Слика 47 – Џиновска врата! Ова е можно само со високи тавани.

Слика 48 – Модерна аголна фасада за да добие уште поголема важност во соседството.

Слика 49 – Оваа модерна фасада има покрив кој е многу различен од конвенционалните.

Слика 50 – Фасада на модерна куќа луксуз со балкон за подобро уживање во надворешниот простор.

William Nelson

Џереми Круз е искусен дизајнер на ентериер и креативен ум зад широко популарниот блог, Блог за декорација и совети. Со своето остро око за естетика и внимание на деталите, Џереми стана авторитет во светот на дизајнот на ентериер. Роден и израснат во мал град, Џереми уште од мали нозе развил страст за трансформирање простори и создавање убави средини. Тој ја продолжи својата страст со завршување на диплома за внатрешен дизајн на престижен универзитет.Блогот на Џереми, Блог за декорација и совети, служи како платформа за тој да ја покаже својата експертиза и да го сподели своето знаење со огромна публика. Неговите написи се комбинација од проникливи совети, водичи чекор-по-чекор и инспиративни фотографии, кои имаат за цел да им помогнат на читателите да ги создадат своите простори од соништата. Од мали измени во дизајнот до целосно преуредување на собите, Џереми дава лесни за следење совети кои одговараат на различни буџети и естетика.Уникатниот пристап на Џереми кон дизајнот лежи во неговата способност беспрекорно да комбинира различни стилови, создавајќи хармонични и персонализирани простори. Неговата љубов кон патувањето и истражувањето го навела да црпи инспирација од различни култури, инкорпорирајќи елементи на глобален дизајн во неговите проекти. Користејќи го своето големо знаење за палети на бои, материјали и текстури, Џереми трансформираше безброј својства во прекрасни простори за живеење.Не само што стави Џереминеговото срце и душа во неговите дизајнерски проекти, но тој исто така ја цени одржливоста и еко-пријателските практики. Тој се залага за одговорна потрошувачка и промовира употреба на еколошки материјали и техники во неговите објави на блогот. Неговата посветеност на планетата и нејзината благосостојба служи како водечки принцип во неговата дизајнерска филозофија.Покрај водењето на својот блог, Џереми има работено и на бројни проекти за дизајн на станбени и комерцијални објекти, заработувајќи признанија за неговата креативност и професионалност. Тој, исто така, беше вклучен во водечките списанија за дизајн на ентериер и соработуваше со истакнати брендови во индустријата.Со својата шармантна личност и посветеност да го направи светот поубаво место, Џереми Круз продолжува да инспирира и трансформира простори, совет за дизајн во исто време. Следете го неговиот блог, Блог за декорација и совети, за дневна доза на инспирација и стручни совети за сите работи за внатрешен дизајн.