Ограда во живо: научете како да ја користите оваа одлика во надворешни области

 Ограда во живо: научете како да ја користите оваа одлика во надворешни области

William Nelson

Портите, ѕидовите, ѕидовите и шупливите елементи не се секогаш најдоброто решение за оние кои треба да затворат простор. Бидејќи е надворешно опкружување, природниот воздух е речиси незаменлив за местото, и затоа, висинската ограда успешно го исполнува овој предлог.

Главните предности на живата ограда

Живната ограда е убава и функционална, така што областа за уредување ви помага подобро да разберете која е најпогодна за вашиот тип на потреба. Погледнете ги сега главните предности на живата ограда:

  • Брз раст;
  • Едноставно одржување;
  • Безбедност и приватност;
  • Разновидност на опции дека тие се вклопуваат во кој било проект.

И за да ја направиме оваа задача поедноставна, составивме целосен водич со важни информации за живите огради:

Каде да се користат живи огради?

1. Да се ​​разграничи одредена област

Идеално решение е да не се затвори целосно погледот на просторот. Во овој случај, побарајте мали или пошироко распоредени грмушки за да ја создадете оваа интеграција во вистинска мерка!

2. Во уредувањето

Живата ограда е одличен ресурс за создавање патеки, дозволувајќи му на уредувањето да го преземе вашиот простор. На крајот на краиштата, нема ништо поубаво од дополнување на распоредот на подот со примеси на природата.

3. За да се сокријат непотребните елементи

Занаети како што се криење на кондензаторот за климатизација илимоторите за базен може да бидат одлично решение за да не го расипете изгледот на дворот.

4. Повеќе зелено, ве молам!

Една од најкористените карактеристики е да се донесе приватност во просторот за одмор, особено за оние кои имаат соседна зграда. Целта овде е да се избегнат љубопитните погледи, кои на крајот нè лишуваат во нашиот дом!

5. Истакнете ја архитектурата на креативен начин

Фасадата е една од најважните точки во архитектурата, а размислувањето за тоа, мешањето на сурови елементи со едноставноста на природата е совршена опција за балансирање на изгледот. И погледнете како вертикалните градини одат во овој тренд!

Како да изберете жива ограда?

Бидејќи ова е специфична област во архитектурата, идеално е да се консултирате со професионалец за подобро ве води во вашиот избор. Постојат видови за секој тип на предлог, некои растат побрзо, други можат да му наштетат на вашиот под или ѕид, на пример.

Ако сакате да го вметнете овој елемент во која било средина, истражувајте го секој вид, земајќи ги предвид карактеристиките карактеристики, големини и време на раст.

Видови и видови живи елени

Постојат неколку видови живи огради, меѓутоа, главната цел е да се избере онаа што најдобро одговара на вашите потреби без напуштање карактеристиките на локацијата, почвата и регионот.

1. Прилепена љубов

За оние кои сакаат допир на боја,како бели или розови цвеќиња, можете да се обложувате на овој вид живи елени. Бидејќи содржи цвеќиња, затоа пролетта е најдобро време да го направите вашиот простор шарен! Испреплетена е со пергола или жици за ограда, формирајќи природен делител во просторот.

2. Пролетни живи елени

Овој вид е помешан со ползавецот поради неговата обемна форма и присуството на долги гранки. Има и шарени цветови, кои можат да го украсат вашиот двор!

3. Buxinho

Ова е традиционален вид за живи огради и негова главна карактеристика се зелените лисја кои можат да формираат креативни скулптури. Неговата главна предност е лесното одржување и флексибилноста да се вклопи во секаков тип на простор.

4. Грмушка тумбергија

Со овални, мали, темно зелени листови, овој вид има и сини цветови со жолто јадро. Бидејќи го има ова миризливо цветање, привлекува колибри и пеперутки во околината.

5. Камелија

Убава и цвета, камелијата може да се сади и во дрвја и во грмушки. Присуството на цвеќиња уште повеќе ги маѓепсува оние кои сакаат многу колоритно катче!

6. Жива зелена мирта

Обезбедува заштита поради своите густи лиснати темнозелени гранки. Стеблото е дрвенести и затоа има неколку гранки коитие го оставаат просторот многу приватен.

7. Laurotino

Има впечатливи карактеристики како што се разгрането и исправено стебло, заоблена круна, сјајни лисја, цветови кои се движат од розови до бели и супер мирисна. Тоа е разноврсна грмушка која се вклопува од формална или неформална жива ограда, која исто така може да се сади поединечно или во групи.

8. Samsão do Campo

Идеален за оние кои сакаат висока животна ограда со забрзан раст. Може добро да се закрои, доколку намерата не е целосно да се отстрани погледот од областа.

9. Бамбус

Бамбусот е идеално решение за секој што сака висок, густ и брзорастечки жив елен. Нивното подолго зеленило остава пријатна и релаксирачка средина, поради што добро се користат во шумите, јапонските градини и паркови.

60 проекти кои користат живи огради во уредувањето

За да дознаете како овие видовите работат во пракса, проверете 60 проекти кои користат жива ограда во различни предлози, без да ја одземат осветленоста на просторот:

Слика 1 – Од различни висини за украсување на ходникот.

Слика 2 – На страната на земјиштето за да се ограничи површината на зградата.

Слика 3 – Состав на различни видови за да се истакне надворешната циркулација.

Исто така види: видови на завеси

Слика 4 – Вертикалната градина може да украси секој ѕидстанбени.

Слика 5 – А на фасадите даваат повеќе убавина.

Слика 6 – Дајте им живот на станбените ѕидови!

Слика 7 – Направете го најубавиот ѕид во директен контакт со природата.

Слика 8 – Лисјата и дрвјата создаваат тропски и жив амбиент за просторот.

Слика 9 – Негувајте ја фасадата на резиденцијата уште повеќе.

Слика 10 – Создадете патеки со живите огради.

Слика 11 – Идеален за одржување на приватноста на жителите.

Слика 12 – Решение за да се сокријат некои конструктивни детали.

Слика 13 – Допир на зелено за да се измешаат дрвенестиот тон и сината боја на базенот.

Слика 14 – дрвјата што го надминуваат ѕидот го прават аголот поприватен.

Слика 15 – Направете композиција од различни растенија за да имате цветна и забавна ограда!

Слика 16 – Ѕидовите не се секогаш добри за мали простори, но ако ги покриете со растенија, изгледот е различен, што го прави многу попријатен.

Слика 17 – На најдолгиот ѕид, повисоки растенија. Додека е на предната страна, делумен блок со ниски растенија.

Слика 18 – Намалената големина е идеална за да не го блокира погледот на пејзажот.

Слика 19 – Областа за одмор барапокомплексен третман за уредување.

Слика 20 – Долните грмушки се идеални за места блиску до прозорци и балкони.

Слика 21 – Одвојување на просторот за скара од остатокот од просторот за одмор.

Слика 22 – Малку цвеќе и малку зелено за да се одржи рамнотежа во просторот.

Слика 23 – Правите линии преовладуваат во архитектурата и уредувањето.

Слика 24 – Околу базенот за да се ограничи влажната површина и тревникот.

Слика 25 – Околу зградата.

Слика 26 – Грмушките му даваат поголема живост на уредувањето.

Слика 27 – Што е со оставајќи го ѕидот многу впечатлив со градиент на видови?

Слика 28 – Инспириран од француските градини.

Слика 29 – Станбен балкон со живи елени.

Слика 30 – Интересната работа за живата ограда е да се вметне боја низ цвеќињата.

Слика 31 – Дајте допир на зелена боја на фасадата на вашиот дом.

Слика 32 – Општественото подрачје мора да биде добро сигнализирано со помош на уредување.

Слика 33 – Дрвата ги создаваат овие отвори на природен начин.

Слика 34 – Со зеленило е можно да се создадат различни формати на зеленило.

Слика 35 – Обезбедете повеќеприватност во областа на базенот.

Слика 36 – Природна бариера без да се одземе целосниот поглед.

Слика 37 – Ценете го малиот простор уште повеќе!

Слика 38 – Жива ограда за базенот.

Слика 39 – Со жива ограда што ги дели двете области, циркулацијата се случува природно.

Слика 40 – Високи видови за да имаат приватност и безбедноста во куќата.

Слика 41 – Зајакнете ја циркулацијата на просторот.

Слика 42 – Уредувањето го презема урбаниот простор.

Слика 43 – Може да се инсталираат дури и во покриени базени.

Слика 44 – Создадете мали зелени коридори.

Слика 45 – Направете го местото поинтимно со живата ограда!

Слика 46 – Тераса со жива ограда.

Слика 47 – Жива ограда бамбус.

Слика 48 – Жива ограда со цвеќиња.

Слика 49 – Заработи за живот ограда со вазни и растенија.

Слика 50 – Зелениот ѕид создава совршена позадина за ова сценарио.

Слика 51 – Создадете различни дизајни со растенијата.

Слика 52 – Бидејќи базенот е на повисоко ниво, решението беше за покривање на малиот ѕид што се формира помеѓу овие два простори.

Исто така види: Багажник за мала соба: модели и проекти планирани за собата

Слика 53 – Приватност до меркатанели!

Слика 54 – Повисоките и групирани лисја го прават просторот почист и посветол.

Слика 55 – Доброто уредување ја прави разликата во просторот.

Слика 56 – Мешавина од различни кастрења.

Слика 57 – Жива ограда со декоративна функција.

Слика 58 – Заградениот ѕид е идеален за поголема приватност во базен.

Слика 59 – Во затворен простор, живата ограда добива и функционалност.

Слика 60 – Направете ја живата ограда со помош на пергола.

Која е цената на живата ограда?

Оградата вива се продава за садници кои се разликуваат во зависност од видовите споменати на почетокот на овој член. Како пример, можеме да го споменеме Sansão do Campo со цена од 5,00 долари, поминувајќи низ Камелија со 70,00 долари и најмногу пристигнува со бамбусот кој чини 400,00 долари.

Додавање материјали за инсталација , труд и промена на одржувањето според големината на површината на плантажата. Ако ангажирате пејзажатор, оваа вредност се зголемува, но со сигурност за убав и функционален резултат за вашата надворешна област.

Како да се грижите за живата ограда?

Секој вид има специфично одржување, во кое вклучува кроење и замена на почвата кога е потребно.

При садење, поставете ги растенијата во цик-цак шема, бидејќи дупките се создаваат доколку останат целосноподредени. Кастрењето може да се прави еднаш месечно (во зима со подолги интервали, бидејќи развојот е побавен). Во принцип, на сите им е потребна редовна грижа за да ја задржат формата, бројот на листовите и големината. Затоа, периодично отстранувајте ги безживотните гранки и лисја!

Внимавајте со вишокот вода, кој може да го дехидрира растението. Откако ќе се засади, наводнувај еднаш дневно и после тој период три пати неделно.

Оние што имаат плодови и цветови не можат да се закројат пред нивното растење (пролет). Затоа внимавајте на овој период за да избегнете идни проблеми!

William Nelson

Џереми Круз е искусен дизајнер на ентериер и креативен ум зад широко популарниот блог, Блог за декорација и совети. Со своето остро око за естетика и внимание на деталите, Џереми стана авторитет во светот на дизајнот на ентериер. Роден и израснат во мал град, Џереми уште од мали нозе развил страст за трансформирање простори и создавање убави средини. Тој ја продолжи својата страст со завршување на диплома за внатрешен дизајн на престижен универзитет.Блогот на Џереми, Блог за декорација и совети, служи како платформа за тој да ја покаже својата експертиза и да го сподели своето знаење со огромна публика. Неговите написи се комбинација од проникливи совети, водичи чекор-по-чекор и инспиративни фотографии, кои имаат за цел да им помогнат на читателите да ги создадат своите простори од соништата. Од мали измени во дизајнот до целосно преуредување на собите, Џереми дава лесни за следење совети кои одговараат на различни буџети и естетика.Уникатниот пристап на Џереми кон дизајнот лежи во неговата способност беспрекорно да комбинира различни стилови, создавајќи хармонични и персонализирани простори. Неговата љубов кон патувањето и истражувањето го навела да црпи инспирација од различни култури, инкорпорирајќи елементи на глобален дизајн во неговите проекти. Користејќи го своето големо знаење за палети на бои, материјали и текстури, Џереми трансформираше безброј својства во прекрасни простори за живеење.Не само што стави Џереминеговото срце и душа во неговите дизајнерски проекти, но тој исто така ја цени одржливоста и еко-пријателските практики. Тој се залага за одговорна потрошувачка и промовира употреба на еколошки материјали и техники во неговите објави на блогот. Неговата посветеност на планетата и нејзината благосостојба служи како водечки принцип во неговата дизајнерска филозофија.Покрај водењето на својот блог, Џереми има работено и на бројни проекти за дизајн на станбени и комерцијални објекти, заработувајќи признанија за неговата креативност и професионалност. Тој, исто така, беше вклучен во водечките списанија за дизајн на ентериер и соработуваше со истакнати брендови во индустријата.Со својата шармантна личност и посветеност да го направи светот поубаво место, Џереми Круз продолжува да инспирира и трансформира простори, совет за дизајн во исто време. Следете го неговиот блог, Блог за декорација и совети, за дневна доза на инспирација и стручни совети за сите работи за внатрешен дизајн.