Стари куќи: предности, недостатоци, совети и фотографии за инспирација

 Стари куќи: предности, недостатоци, совети и фотографии за инспирација

William Nelson

Само оние кои се страстни за старите куќи можат да разберат колку се тие посебни.

Дури и денес тие привлекуваат воздишки наоколу, без разлика дали за историјата зад архитектурата или за шармот на ерата што сè уште живее во ѕидовите и во деталите.

Меѓутоа, купувањето стара куќа бара некои мерки на претпазливост што треба да ги знаете.

Затоа, само погледнете ја оваа објава и проверете дали ова е навистина вашата најдобра опција во недвижен имот.

Кои се добрите и лошите страни на стара куќа?

Предности на стара куќа

Стил што никогаш не се враќа

The Архитектонскиот стил на стара куќа има неспоредлив шарм кој, за жал, денес повеќе не се репродуцира.

Дрвениот под, големите прозорци, деталите на фасадата, меѓу другите елементи ја гарантираат личноста и автентичноста на стара куќа.

Пространи околини

Старите куќи беа дизајнирани да ги задоволат барањата на една многу различна ера.

Семејствата беа поголеми, а градовите помали населени, што го прави овој тип на Куќата добива повеќе внатрешен и надворешен простор.

Тешко е да се најдат куќи со големина на оние изградени во минатото.

Двор и градина

Секоја стара куќа има заден двор и градина, на крајот на краиштата, немаше недостиг од простор за него.

Затоа, ако планирате да имате куќа со добар надворешен простор, размислетеможноста за купување стара куќа.

Големите прозорци и врати

Старите куќи не штедеа на прозорците. Поради ова, просториите се секогаш многу добро проветрени и осветлени.

Да не зборуваме дека тогашните прозорци и врати биле направени од многу отпорни материјали, како цврсто дрво или железо.

Покрај тоа, квалитетно, овие материјали речиси секогаш имаа некаква рачна резба, што дополнително ја зголемува естетската вредност на старите куќи.

Високи тавани

Стара куќа е исто така синоним за високи високи тавани. Оваа карактеристика е она што ја гарантира елегантната и префинета естетика на овој тип на градба.

Високите тавани се исто така гаранција за ефикасна вентилација и куќа која е секогаш свежа.

Квалитетна структура

Старите куќи имаат структурен квалитет способен да остави многу модерни конструкции во влечки.

Начинот на кој се изградени овие куќи е големата разлика. Друга предност се дебелите ѕидови, кои освен што ја зајакнуваат конструкцијата, функционираат и како одличен акустичен изолатор, спречувајќи бучавата да премине од една во друга просторија.

Достапна цена

Огромното поголемиот дел од старите куќи се продаваат за цена под пазарниот просек.

Ова може да биде предноста што недостасуваше за да ве натера да се одлучите за стара куќа.

Привилегирана локација

Уште една добра причина заве натера да живеете во стара куќа е локацијата. Повеќето од нив се во централни населби или многу добро лоцирани, што го олеснува раселувањето и многу го олеснува животот на жителите.

Недостатоци на стара куќа

Потреба да се реновира

Како што како што е убава, старата куќа секогаш ќе има потреба од некакво реновирање или интервенција. Нема начин да се заобиколи, ефектот на времето е доволен за се.

Најсуштинските реновирања во стара куќа обично се фокусираат на електричната и водоводната мрежа, покрај подот и таванот, особено ако се направено од дрво.

Ова е затоа што, поради недостаток на одржување, многу е вообичаено инсектите како што се термитите, на пример, на крајот да го преземат дрвото.

Фасадата на старата куќа е уште едно место на кое му треба внимание. Ако изберете да ги смените вратите и прозорците, тогаш реновирањето на фасадата ќе биде неизбежно.

Но, ако имате намера да продолжите со рамки, размислете да ја задржите оригиналната фасада. Тоа е чист шарм!

Ограничувања со осигурување

Друг мал проблем што може да го имате кога купувате стара куќа е осигурувањето. Некои осигурителни компании едноставно одбиваат да ги осигураат старите домови поради дополнителен ризик.

Вреди да го истражите предметниот имот пред да го затворите договорот.

Застарена технологија

Стари куќи ја немаат технологијата што сме навикнати да ја гледаме во модерните згради.

Тоа е, одржливи решенијаили што има за цел да ги намали трошоците, на пример, не постојат во овој тип на куќа.

Ако ова ви е важно, ќе биде неопходно да се спроведе цел проект за адаптација за да се „модернизира“ имотот како колку што е можно.

Историски имот

Пред да купите стара куќа, дознајте од градското собрание дали имотот е историски имот или не.

Има неколку куќи наведени од јавни тела и, во овие случаи, секаков вид на промена е проблематичен.

Дури и за да извршите едноставно сликање ќе треба да побарате овластување. Затоа, проверете го овој мал детал пред да купите

Реновирање на стара куќа

Буџет и планирање

Секој вид на работа или реновирање бара буџет и претходно планирање Но, кога предметот дали се стари куќи, ова станува уште посуштинско.

Знаете ли зошто? Непредвидените настани во овој тип на куќи имаат тенденција да бидат поголеми и почести.

Затоа не можете да ризикувате да започнете реновирање на стара куќа со ограничен буџет. Прво планирајте се.

Контактирајте со професионалец

Кога реновирате, исто така е важно да се потпрете на професионалец, како што е архитект или инженер.

Тој е оној кој всушност може да ги процени условите на куќата и какви можни структурни промени може да се направат.

Не кршете ѕидови или не отстранувајте врати и прозорци, на пример, без претходно да знаете дали куќата„може да издржи“ ваков тип на интервенција, добро?

Внимание на хидрауличната и електричната мрежа

Најверојатно ќе треба да ја замените целата електрична и хидраулична мрежа во старата куќа.

Тоа не е свежина, тоа е неопходност. Во времето кога била изградена куќата, немало толку многу електрични апарати како денес и преоптоварувањето е неизбежно.

Истото важи и за хидрауличната мрежа. Цевките и цевките страдаат од ефектите на времето, особено оние направени од железо. Оксидацијата полека ги кородира цевките, предизвикувајќи протекување во мрежата.

Подови и премази

Има премази и премази. Со старата куќа не би било поинаку. Некои типови на подови и плочки се вистински реликвии и заслужуваат да бидат зачувани, па дури и обновени.

Во други случаи, сепак, замената на облогата е неопходна, или за да се усогласи со новиот естетски предлог или за да се обезбеди функционалноста на околините.

Разгледајте ја ситуацијата и направете го најдобриот избор.

Интеграција на средини

Во минатото куќите не се граделе според концептот на отворени средини и интегрирани.

Поради оваа причина, една од најчестите реформи во овој тип на имот е интеграцијата, особено помеѓу кујната и дневната соба.

Но, пред да се спроведе ова отворање, проверете ги условите на структурата на куќата.

Замена на материјали

Ареновирањето на стара куќа скоро секогаш вклучува замена и реновирање на материјалите.

Со текот на времето природно е да се појави абење, особено кај материјали како дрво и железо.

Во ова случај, можете да го задржите истиот тип материјал или, потоа, да направите радикална промена, избирајќи модерни материјали, како челик или стакло.

Помеѓу класично и модерно

Реновирањето на стара куќа не мора да биде целосно. Можно е да се одржи хармонијата помеѓу класичните елементи користени во тоа време со модерни парчиња и материјали што се користат денес.

Една опција, на пример, е да се задржат старите подови и покривки, но да се модернизира околината преку бои и мебел

Погледнете сега 50 инспиративни слики од стари куќи кои ќе ве натераат да сонувате:

Слика 1 – Фасада на стара куќа сочувана во оригинален стил.

Слика 2 – Стара куќа реновирана, но без губење на својот шарм.

Слика 3 – Реновирање на фасадата на старата куќа користење бои.

Слика 4 – Убавината на стара куќа го одзема здивот.

Слика 5 – Стара дрвена куќа: рустикален и едноставен шарм.

Слика 6 – Реновирање стара куќа со замена на прозорец.

Слика 7 – Но, ако сакате да го задржите оригиналниот прозорец, нема да бидетежалење.

Исто така види: Тапет за трпезаријата: 60 ​​идеи за украсување

Слика 8 – Старата куќа секогаш оди добро со растенија.

Слика 9 – Што е со светла боја за да ја осветли фасадата на старата куќа?

Слика 10 – Стара куќа со балкон. Секоја сличност со бајка не е обична случајност!

Слика 11 – Детали кои повеќе не постојат.

Слика 12 – Стара куќа реновирана од покрив до фасада.

Слика 13 – Нова боја може да биде доволна за да се реновира куќата

Слика 14 – Пространа и добро осветлена: две предности на старите куќи.

Слика 15 – Стара фарма со веранда од сон.

Слика 16 – Стара куќа за модерни жители.

Слика 17 – Излупете го малтерот од старата куќа и оставете ги тулите изложени.

Слика 18 – Стара фарма со многу простор за правење што и да посакате.

Слика 19 – Меките и нежни бои се уште еден белег на старите куќи.

Слика 20 – Стара куќа со базен: вреди ли реставрацијата или не?

Слика 21 – Фасада на стара куќа во прекрасна композиција од сино и дрво.

Слика 22 – Да се ​​вратиме во времето: стара дрвена куќа.

Слика 23 – Повеќе од куќа, историско наследствои културно.

Слика 24 – Стара фарма опкружена со растенија и цвеќиња.

Слика 25 – Тревен двор што го гледате само во старите куќи.

Слика 26 – Подобрете ја фасадата на старата куќа со светла и весела боја.

Слика 27 – За да биде уште подобро, само населба полна со стари куќи.

Слика 28 – Земјината боја ја прави пријатна фасадата на старата куќа.

Слика 29 – Тропска градина на влезот од старата куќа.

0>

Слика 30 – Сино-бела: класика на фасадите од минатото.

Слика 31 – Стара куќа со допирна модерна.

Слика 32 – Фасада на стара куќа која не може да биде подобредојдена.

Слика 33 – Во ова реновирање, старата куќа доби модерни детали, како што е осветлувањето.

Слика 34 – Претпоставете старост на куќата и преобразете ја во најневеројатното место во соседството.

Слика 35 – Стара класична бела дрвена куќа, исто како оние во филмовите .

Слика 36 – Во старите времиња куќите немаа гаража.

Слика 37 – Но со реновирање можете да изградите гаража

Слика 38 – Куќа со бела ограда...

Слика 39 – Дрвена куќа многу добро сочувана и убава за живеење.

Слика 40– Како да не се заљубите?

Слика 41 – Забележете ја оваа идеја: бела фасада и сина врата.

Слика 42 – Стара дрвена куќа со пријатен двор.

Слика 43 – Каде на друго место можете да најдете прозорец со оваа големина и на тој начин? Само во стара куќа.

Слика 44 – А што мислите за стара куќа со камена фасада?

Слика 45 – Црна фасада? Погледнете ја оваа стара куќа!

Слика 46 – Стара дрвена куќа за да одговара на сценографијата во позадина.

Слика 47 – Ако сакате пространа куќа, инвестирајте во најстарите.

Слика 48 – Врвот на улицата!

Исто така види: Совети за организацијата: проверете ги најдобрите совети за примена во вашиот дом

Слика 49 – Стара дрвена куќа во облик на мала вила.

Слика 50 – Антички и многу удобно.

William Nelson

Џереми Круз е искусен дизајнер на ентериер и креативен ум зад широко популарниот блог, Блог за декорација и совети. Со своето остро око за естетика и внимание на деталите, Џереми стана авторитет во светот на дизајнот на ентериер. Роден и израснат во мал град, Џереми уште од мали нозе развил страст за трансформирање простори и создавање убави средини. Тој ја продолжи својата страст со завршување на диплома за внатрешен дизајн на престижен универзитет.Блогот на Џереми, Блог за декорација и совети, служи како платформа за тој да ја покаже својата експертиза и да го сподели своето знаење со огромна публика. Неговите написи се комбинација од проникливи совети, водичи чекор-по-чекор и инспиративни фотографии, кои имаат за цел да им помогнат на читателите да ги создадат своите простори од соништата. Од мали измени во дизајнот до целосно преуредување на собите, Џереми дава лесни за следење совети кои одговараат на различни буџети и естетика.Уникатниот пристап на Џереми кон дизајнот лежи во неговата способност беспрекорно да комбинира различни стилови, создавајќи хармонични и персонализирани простори. Неговата љубов кон патувањето и истражувањето го навела да црпи инспирација од различни култури, инкорпорирајќи елементи на глобален дизајн во неговите проекти. Користејќи го своето големо знаење за палети на бои, материјали и текстури, Џереми трансформираше безброј својства во прекрасни простори за живеење.Не само што стави Џереминеговото срце и душа во неговите дизајнерски проекти, но тој исто така ја цени одржливоста и еко-пријателските практики. Тој се залага за одговорна потрошувачка и промовира употреба на еколошки материјали и техники во неговите објави на блогот. Неговата посветеност на планетата и нејзината благосостојба служи како водечки принцип во неговата дизајнерска филозофија.Покрај водењето на својот блог, Џереми има работено и на бројни проекти за дизајн на станбени и комерцијални објекти, заработувајќи признанија за неговата креативност и професионалност. Тој, исто така, беше вклучен во водечките списанија за дизајн на ентериер и соработуваше со истакнати брендови во индустријата.Со својата шармантна личност и посветеност да го направи светот поубаво место, Џереми Круз продолжува да инспирира и трансформира простори, совет за дизајн во исто време. Следете го неговиот блог, Блог за декорација и совети, за дневна доза на инспирација и стручни совети за сите работи за внатрешен дизајн.