Видови палми: откријте 10 видови кои најчесто се користат во градините

 Видови палми: откријте 10 видови кои најчесто се користат во градините

William Nelson

Можеби веќе сте забележале разновидност на палми кои ги украсуваат градините, балконите и цветните леи наоколу. Но, можеби не знаете дека има околу две илјади видови палми каталогизирани. Соочени со толку многу разновидност, како да се избере, меѓу најразновидните видови палми, најпогодни за составување пејзажен проект?. Ајде да го разјасниме ова и другите сомнежи во овој пост. Продолжете да следите за да научите како да ги идентификувате најчестите видови палми и правилниот начин на садење и грижа за растението.

Палмите се тропски растенија кои доаѓаат главно од земјите во Африка, Латинска Америка и Јужна Америка Азија. Овој вид растение расте многу и може да достигне до 40 метри височина кај некои видови, како што е царската палма. Затоа е важно да се процени местото каде што ќе се сади палмата за да се избегнат проблеми во иднина. Исто така, затоа што палмите се придружник на животот.

Како да се засади

Постојат видови палми кои можат да се садат во саксии или цветни кревети, додека други, поради нивниот раст, се посоодветно за надворешни области (подолу ќе зборуваме подетално за садењето на секој вид). Поради оваа причина, важно е прво да дефинирате каде сакате да биде палмата. Од ова е полесно да се одредат најпогодните видови.

Уште еден важен детал што треба да се забележи предможе да се сади во саксии, а потоа да се пресади на поголеми места, како што се плоштади и паркови.

Слика 54 – Брановидна патека со триаголни палми.

Слика 55 – Овој вид палма е многу честа појава во декорацијата на трговските центри.

Слика 56 – На влезот во куќата, триаголната палма останува империоза.

Слика 57 – Триаголната палма исто така има малку сивкави лисја.

Слика 58 – Не мешајте ја триаголната дланка со сината дланка, разликата меѓу нив е формата на листовите, првата има издолжени лисја.

11. Palmeira Washingtonia

Palmeira Washingtonia или Palmeira Saia, како што е исто така познато, е еден од видовите палми што се приспособиле на бразилската почва. По потекло од САД и Мексико, овој вид може да достигне висина до 20 метри. Листовите на дланката на вашингтонија се големи и во облик на вентилатор, формирајќи широко отворена крошна. Интересна карактеристика на оваа палма е тоа што нејзините стари лисја не паѓаат, како што се случува кај другите сорти, со што растението создава кафеаво здолниште од суви лисја. Оваа особеност на растението може да заврши како проблем, бидејќи ова здолниште може да прими гулаби и глувци, а постојаноста на листовите го прави растението многу запаливо и лесно може да се запали.Овие негативни аспекти на растението може да доведат до негово отстранување од локацијата за да се избегнат несреќи и други непријатности.

Слика 59 – Влезот во куќата украсен со палми од вашингтонија.

Исто така види: Ниска светилка: 65 идеи и како да го направите тоа чекор по чекор

Слика 60 – Големите, отворени листови од овој вид се усогласени со ниското растение.

Слика 61 – За видот што се одгледува дома, здолништето може лесно да се отстрани избегнувајќи ги проблемите споменати погоре.

Слика 62 – Високо и величествено.

Слика 63 – Различни палми кои го сочинуваат истиот простор.

Слика 64 – Вашингтонска палма заедно со сушни климатски видови

садењето е климата на вашиот регион. Палмите се тропски растенија кои уживаат во топла, влажна и сончева клима. Годишната температура мора да остане над 22º за растението да се развие правилно. Затоа, засадете ја вашата палма на место каде секојдневно прима сончева светлина.

Најдобар период од годината за садење палми е помеѓу летото и почетокот на есента, периодот со најголема инциденца на врнежи. Пред садењето, подгответе ја почвата со органско ѓубриво, богато со хумус.

Некои видови палми имаат трнливи или зашилени лисја, затоа избегнувајте да ги садите на влезот или на места каде што има голема циркулација по ред за да се избегнат несреќи.

Грижа за палмите

По садењето, мора да се преземат одредени мерки на претпазливост за да се обезбеди убавината и долговечноста на палмата. Оваа грижа вклучува често наводнување, бидејќи влажноста е клучен фактор за здравјето на растението. Препорачливо е да се полева на секои два дена, а во најтоплите денови да се внимава дополнително да не се исуши почвата.

Гобриво ѓубре на секои шест месеци со ѓубриво или друг органски материјал. Кастрењето е исто така важно за насочување на растот на растенијата, искористете ја можноста да ги отстраните сувите или заболените гранки за да не се мешаат со здравите лисја. И конечно, проверете дали вашата палма добива директна сончева светлина.

Сега дознајте за главните видови палми што се користат во градините иизберете го идеалниот

Проверете ги сега најчестите типови палми што се користат во уредувањето и карактеристиките на секоја од нив. Значи, не можете да погрешите со изборот:

1. Арека палма

Арека палмата е многу чест тип што се гледа и во внатрешни и надворешни проекти за уредување на пејсажи. Видот брзо расте и може да достигне три метри во висина. Арека расте и во делумна сенка и на полно сонце, и затоа е многу погодна за садење во вазна за украсување на внатрешноста на домовите.

Слика 1 – Внатре во вазна, растењето на растението е контролирано. 1>

Слика 2 – Обемна арека палма што го украсува надворешниот коридор на куќата.

Слика 3 – Во соодветни услови и засадена директно во почвата, ареата го достигнува својот целосен потенцијал.

Слика 4 – Гарантира светлина за растението да расте здраво .

Слика 5 - палмите Areca може лесно да се најдат во продавниците за градина.

Слика 6 – И покрај тоа што добро расте во делумна сенка, дланката навистина го сака сонцето.

Сина палма

Првично од островот Мадагаскар, Сината палма е егзотична и многу различна од другите. Неговите големи листови во облик на вентилатор имаат сребрен тон, што прави мала референца на сината боја. Без сомнение тоа е прекрасно растение за украсување на куќата. Сепак, воПоради својата големина, Сината палма треба да се сади на отворени и пространи места, бидејќи растението може да достигне висина до 12 метри. Видот може да се сади сам, создавајќи фокусна точка во градината или во групи, предизвикувајќи подеднакво шармантен ефект. Во овој случај, сепак, важно е да се обрне внимание на минималното растојание помеѓу секое расад, кое мора да биде најмалку осум метри.

Слика 7 – Дури и најмладите растенија веќе го имаат синкавиот аспект на листовите. создавајќи уште од самиот почеток импресивен изглед на градината.

Слика 8 – Сина палма во состав со други растенија.

Слика 9 – бујот на зрела сина палма.

Слика 10 – Контраст на видовите: забележи ја разликата во сенка на листовите.

Слика 11 – Во некои поретки случаи, сината дланка може да достигне висина од 25 метри>

Слика 12 – Сината палма ги пречекува оние што пристигнуваат во куќата.

3. Palmeira Fênix

Palmeira Fênix е позната и како мини палма, бидејќи има тенденција да расте многу помалку од другите видови, достигнувајќи максимална висина од два метри. И покрај тоа што претпочита целосно сонце, палмата Fénix се развива многу добро во делумна сенка. Поради оваа причина често се користи за составување на внатрешна декорација.

Слика 13 – Феникс палмата има трње во основатаод неговите лисја, затоа внимавајте на местото каде што растението ќе биде поставено.

Слика 14 – Ако палмата е во градината, донесете малку малку за внатре.

Слика 15 – Феникс палма во состав со пониски растенија.

Слика 16 – Во вазна, дланката феникс исто така се развива добро.

Исто така види: Електричната печка не се загрева? знаат што да прават

Слика 17 – Издолженото и тенко стебло на овој вид палми го напушта растението со елегантен изглед.

Слика 18 – Во надворешните области, палмата расте повеќе, затоа не заборавајте да оставите соодветен простор помеѓу секое расад.

4. Палма од шишиња

Шише палма е скулптурален и многу егзотичен вид, идеален за украсување градини. Бавно расте, оваа палма може да достигне и до шест метри во висина. Карактеристичната форма на овој вид се должи на проширувањето на основата на стеблото за складирање на вода. Палмата од шишето треба да се одгледува на целосно сонце со добро оплодена почва. Најпрепорачливо е да се изврши изолираното садење за да се зајакне скулптурниот детал на растението.

Слика 19 – Група палми од шишиња во градината.

Слика 20 – Надворешните површини се најпогодни за садење на овој вид.

Слика 21 – Палмата од шишето е добра опција за одгледување на крајбрежјето региони, бидејќи ги издржува ветровите и насоленост.

Слика 22 – Палма од шише што ја украсува градината.

Слика 23 – Листовите на палмата од шишето се исто така многу впечатливи.

Слика 24 – Палмите од шишиња може да се садат во саксија, доколку прима светлина и топлина.

5. Palmeira Imperial

Palmeira Imperial не случајно го има тоа име. Првиот од ваков вид беше засаден за прв пат во Бразил од Д. Жоао VI и стана симбол на империјата. Величествената по големина, царската палма може да измери до 40 метри во висина, што ја прави идеална за придружба на големи згради, авении, булевари и големи домови. Најдобар начин да се засади е во парови, групи или редови. Изолираниот вид е изгубен и непропорционален во околината.

Слика 25 – Патека на царските палми.

Слика 26 – бујна и величествена .

Слика 27 – Царски палми заедно со помали видови.

Слика 28 – Во вакво сценарио, можно е да се измери големината на царската палма.

Слика 29 – Царски палми засадени во групи.

Слика 30 – Големите куќи се најпогодни за примање на видот.

6. Навивач на Палмеира

Навивачката палма е мал вид, ретко достигнува повеќе од тристапала високи. Ова растение го привлекува вниманието на своите големи, триаголен облик, набраздени лисја со заби рабови. Навивачката палма е одлична опција за садење во надворешни и внатрешни површини, а може да се одгледува дури и во вазни. Важно е растението да се чува на добро осветлено место.

Слика 31 – Вентилатори од палми што го украсуваат влезниот хол.

Слика 32 – Навивачка палма која ја украсува надворешната област заедно со други растенија.

Слика 33 – Обемните лисја на овој вид палми може да го попречат преминот.

Слика 34 – Светло зелените лисја ја прават оваа палма уште поукрасна.

Слика 35 – Во саксии, на полно сонце, палмите се развиваат целосно.

7. Кралската палма

Кралската палма е вид по потекло од Австралија, но кој многу добро се приспособи на бразилската клима и, во денешно време, е еден од главните видови кои се користат за украсување на надворешните области. Кралската палма може да достигне висина до 20 метри и е многу отпорна на студ и мраз, а може да се сади дури и во планинските предели.

Слика 36 – Кралските палми го чуваат влезот во куќата.

Слика 37 – Дури и високите, кралските палми не ја намалуваат видливоста на фасадата на куќата.

Слика 38 – Палмите се одличнида донесе тропска клима во затворен простор.

Слика 39 – Топлата клима на брегот го прави едно од најдобрите места за одгледување палми.

Слика 40 – Разновидни видови палми го сочинуваат проектот за уредување на оваа надворешна област.

Слика 41 – Со долги лисја и високи стебла, кралските палми внесуваат елеганција во зградите.

8. Рабо де Рапоса палма

Лисјата на оваа палма се нејзиниот врв. Заоблената форма и бројните летоци ги прават слични на четки за шишиња или опашки од лисици, како што сугерира името. Овој вид е широко користен во градините и генерално се засадува во групи од три до четири палми за да се обезбеди бујниот изглед на видот. Во вазни, за време на младата фаза, растението добро се развива ако се стави на добро осветлено место.

Слика 42 – Патека направена со палми од лисичка опашка.

Слика 43 – Обемните лисја се главната карактеристика на овој вид палми.

Слика 44 – Кога ќе достигне зрелост, палмата од лисичар дава црвени плодови.

Слика 45 – Основата на дланката украсена со притаени видови кои ценат делумна сенка.

Слика 46 – Група палми што формираат зелен и жолт масив.

Слика 47 – Изгледрустикален, палмите совршено се комбинираат со околината на плажа.

9. Рафија палма

Рафија палма е елегантен и многу украсен вид кој може да се сади во цветни леи, градини или вазни и често се користи за внатрешна декорација. Јапонците беа првите кои го користеа растението за украсни цели. Како возрасен, рафија палма може да достигне до три метри во висина. Овој вид палми ужива поблага клима и може да се одгледува и на сонце и во сенка. Наводнувањето мора да биде редовно.

Слика 48 – Рафија палма на влезот во куќата.

Слика 49 – Во вазна, Рафија од палма украсува со голем шарм и убавина.

Слика 50 – Видот, и покрај тоа што бара често наводнување, е многу лесен за одгледување.

Слика 51 – Палмите и Адамовите ребра и даваат на собата тропска клима.

Слика 52 – Вазни височините, како онаа на сликата, гарантираат стил и елеганција на растението.

Слика 53 – Кревет со палма Рафија.

10. Триаголна палма

Триаголната дланка има умерен и бавен раст, но може да достигне и до шест метри во висина. Она што најмногу го привлекува вниманието на оваа палма е начинот на кој листовите се наредени во круната на растението, формирајќи триаголник. Кога е млад, триаголната дланка

William Nelson

Џереми Круз е искусен дизајнер на ентериер и креативен ум зад широко популарниот блог, Блог за декорација и совети. Со своето остро око за естетика и внимание на деталите, Џереми стана авторитет во светот на дизајнот на ентериер. Роден и израснат во мал град, Џереми уште од мали нозе развил страст за трансформирање простори и создавање убави средини. Тој ја продолжи својата страст со завршување на диплома за внатрешен дизајн на престижен универзитет.Блогот на Џереми, Блог за декорација и совети, служи како платформа за тој да ја покаже својата експертиза и да го сподели своето знаење со огромна публика. Неговите написи се комбинација од проникливи совети, водичи чекор-по-чекор и инспиративни фотографии, кои имаат за цел да им помогнат на читателите да ги создадат своите простори од соништата. Од мали измени во дизајнот до целосно преуредување на собите, Џереми дава лесни за следење совети кои одговараат на различни буџети и естетика.Уникатниот пристап на Џереми кон дизајнот лежи во неговата способност беспрекорно да комбинира различни стилови, создавајќи хармонични и персонализирани простори. Неговата љубов кон патувањето и истражувањето го навела да црпи инспирација од различни култури, инкорпорирајќи елементи на глобален дизајн во неговите проекти. Користејќи го своето големо знаење за палети на бои, материјали и текстури, Џереми трансформираше безброј својства во прекрасни простори за живеење.Не само што стави Џереминеговото срце и душа во неговите дизајнерски проекти, но тој исто така ја цени одржливоста и еко-пријателските практики. Тој се залага за одговорна потрошувачка и промовира употреба на еколошки материјали и техники во неговите објави на блогот. Неговата посветеност на планетата и нејзината благосостојба служи како водечки принцип во неговата дизајнерска филозофија.Покрај водењето на својот блог, Џереми има работено и на бројни проекти за дизајн на станбени и комерцијални објекти, заработувајќи признанија за неговата креативност и професионалност. Тој, исто така, беше вклучен во водечките списанија за дизајн на ентериер и соработуваше со истакнати брендови во индустријата.Со својата шармантна личност и посветеност да го направи светот поубаво место, Џереми Круз продолжува да инспирира и трансформира простори, совет за дизајн во исто време. Следете го неговиот блог, Блог за декорација и совети, за дневна доза на инспирација и стручни совети за сите работи за внатрешен дизајн.